Forum Shelties.pl - forum owczarka szetlandzkiego sheltie

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Aby promować swoją hodowlę, szczenięta, suki hodowlane i reproduktory, napisz kilka słów o sobie w Powitalni :) i bądź aktywnym użytkownikiem forum.

Strony: 1 ... 3 4 [5]

Autor Wątek: Jak uczyć, zachęcać, czy każdy sheltie może/nadaje sie do tego sportu??  (Przeczytany 3625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Vivka

• Szetlandzko zakręcony
  • Opinia: +64/-2
  • gg 34327845
Odp: Jak uczyć, zachęcać, czy każdy sheltie może/nadaje sie do tego sportu??
« Odpowiedź #60 dnia: Listopad 16, 2011, 20:05:04 pm »

:Flower_for_you_by_Katosu:  :Flower_for_you_by_Katosu:  :Flower_for_you_by_Katosu:
Weronika&Viva

Elka

• Zainteresowany
  • Opinia: +9/-0
    • Najcudowniejszy Klub Agility na świecie! :)
« Odpowiedź #61 dnia: Listopad 17, 2011, 18:56:01 pm »

Mimo wszystko  przy psie, który ma słaby aport nie wywierałabym jeszcze dodatkowej presji ciałem. Nawet pochylanie się może być presją i spowodować wcześniejsze wyplucie dysku przez psa, żeby tylko uniknąć tej presji. ;)
Pozdrawiamy
Elka, Happy, Kiss & Speed :)
Brutus [']

Vivka

• Szetlandzko zakręcony
  • Opinia: +64/-2
  • gg 34327845
« Odpowiedź #62 dnia: Listopad 17, 2011, 22:32:43 pm »

Viva nie wypluwa frisbee :) ona z nim ucieka lub weźmie w pysk i od razu zastawi  :agr:
Weronika&Viva

lula

• Młodszy bywalec
  • **
  • Opinia: +3/-0
« Odpowiedź #63 dnia: Listopad 17, 2011, 22:59:49 pm »

W takim razie bym nie rzucała frisbee wcale....Poszarpać się dyskiem i na tym zakończyć. Ewentualnie stosować wymianę na drugi. Nie rzucać, nie puszczać rollerów bo tylko wzmacniamy złe nawyki i z prawdziwego frisbee będą "nici".....

Anna Jagieło

• Impossible is NOTHING!
  • Administrator
  • Szetlandzi wyjadacz
  • Opinia: +171/-11
  • Dreams come true.
    • Love.Log FCI The Shelties Kennel
« Odpowiedź #64 dnia: Listopad 20, 2011, 14:14:26 pm »

Opieram. Nie rzucaj Vivice dysków. Popracuj nad aportem. Z moją rudą zołzą też tak zaczynałam - ona od razu aportu ie skumała i teraz to samo przerabiam z Cleo. Choć wiem, jak bardzo kusi rzucenie chociaż rollerka, żeby psiak miał frajdę z pogoni za obiektem, ale cóż z tego skoro to ja muszę i tak po to pójść, bo pies nie przyniesie, tylko chwyci i zostawi, ewentualnie pomemła chwilę w pysku. A aport we frisbee jest ważny.

Elka

• Zainteresowany
« Odpowiedź #65 dnia: Listopad 20, 2011, 23:14:22 pm »

A ja się nie do końca zgodzę. Speed na początku wolał pobiec z dyskiem gdzieś i go pomemłać. Mimo to, rzucałam dalej i stosowałam w nagrodę szarpanie lub wymianę na inny dysk. Tak samo przy zabawie piłkami czy szarpakami. I teraz Speed na na prawdę bardzo dobre powroty z frisbee.
Happy rzucała dysk przede mną i od razu biegła po kolejny rzut. Tu pracowałam nad podawaniem dysku do ręki (innych przedmiotów również) i było dużo więcej szarpania niż rzutów.
Kiss przynosi do ręki i oddaje perfekcyjnie ale ona ma wrodzony zarąbisty aport i nigdy nie musiałam nad tym pracować. Od pierwszej zabawy z piłką na sznurku jak u mnie zamieszkała Kiss trzyma się prostej zasady: każdy aportek należy oddać pańci DO RĘKI. Nie ukrywam, że jest to wygodne. Faktem jest, że jej matka przekazuje genialny aport.
Pozdrawiamy
Brutus [']

lula

• Młodszy bywalec
  • **
  • Opinia: +3/-0
« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 21, 2011, 15:45:33 pm »

U nas na zajęciach był taki pies co to świetnie łapał ale nie przynosił tylko szedł sobie w siną...Przez wiele zajęć aby wzmocnić aport trenerka nie pozwalała rzucać, w grę wchodziło tylko szarpanie. Obecnie pies przynosi dyski 100%. Jest też pies, który nie przynosi dysków tylko czasami i tu stosowane są inne techniki bo to nie jest przypadek słabego aportu tylko pewnego rodzaju borderowego "cwaniactwa".
Ja osobiście jeśli zależałoby mi na fajnym frisbee to nie zastosowałabym twojego "sposobu" na Speeda bo jest ryzyko, że pies będzie pracował słabo albo średnio. Wiele lat temu przetrenowałam to na swojej collie i efektem są niestety powolne powroty-coś w rodzaju zobaczymy czy mi się to opłaci i nie jest to coś co mi się podoba. Można nad tym pracować tyle, że "mleko już się wylało". Aport we frisbee to jego nieodłączny składnik i moim zdaniem pies musi mieć z tej zabawy nieograniczoną frajdę-memłanie, uciekanie świadczą o niskim poziomie zaangażowania.
Lula ma bardzo dobry aport-wypracowany na zasadzie krótkich sesji, przerywania zabawy gdy ten aport szwankował oraz wzmacniania szarpaniem (piłka na sznurku). Memłania i rozpraszania nigdy bym nie nagrodziła następnym aportem. Z frisbee ma ciągle sporo problemów ale są one raczej innej natury-koordynacja może....
Co do podawania dysku do ręki to jeśli mam w ręku drugi dysk i pies go widzi to jest to sygnał do położenia wcześniejszego dysku przy nogach więc ja drugi dysk chowam za plecy. Jeśli pracujemy nad figurą w dystansie to sygnałem do porzucenia dysku jest podniesienie drugiego do góry.

Elka

• Zainteresowany
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 21, 2011, 17:40:39 pm »

Wszystko zależy od psa, trenera, innych psich umiejętności. Ja z mojego sposobu jestem bardzo zadowolona, mam przynoszenie 100 na 100 w dobrym tempie. Dobrze, że jest tyle metod i sposobów i każdy może wybrać to co jemu, jego psu pasuje najbardziej. ;)
Pozdrawiamy
Brutus [']

Positive

• Sympatyk
  • Opinia: +7/-0
« Odpowiedź #68 dnia: Grudzień 03, 2011, 11:24:12 am »

Obie piszecie o nauczeniu psa aportu, a frisbee, szarpak czy piłka na sznurku to tylko narzędzie ;) Jeśli pies był od początku nakręcony na dyski, to sposób Eli jest rozsądny i pewnie zajmuje mniej czasu. Jednak szarpakiem jak dla mnie pracuje się o wiele łatwiej, a i szarpanie jest dla psa przyjemniejsze. Ja mojego szelciaka na talerz musiałam nakręcac bardzo długo, z mnóstwem piszczenia i skakania, więc jeśli miałabym teraz przy użyciu talerza pracowac nad czymś w skupieniu, a nie mieć czysty fun, to obawiam się, że Teśka straciłaby ochotę na aportowanie frisbee ;)
Strony: 1 ... 3 4 [5]